PILEGRIM-
STIEN

er en fantastisk liten fjelltur fra parkeringsplassen på Turrhaug til Naturkatedralen. – Turen tar ca. 40/50 minutter og gir et panoramisk utsyn over enorme fjellområder. – Stien er merket med små steinvarder fra punkt til punkt.

Kjør Sangefjellveien fra Kleivi, til Parkeringsplassen på Turrhaug

Fortsett ca.300 m. - Ta av til høyre ved skiltet Åsgård. Begynn oppstigningen.

1. ETAPPE

Kommer du med bil kan du parkere ved den store Parkeringsplassen på Turrhaug, før du tar beina fatt langs Sangefjellveien mot Rødungen. –Etter ca. 300 meter tar du av den andre sideveien til høyre. Den lille stikkveien er skiltet med Åsgård, foruten en liten steinvarde for å markere starten på Pilegrimstien.

Etappen begynner med en bratt oppstigning til et lite platå over skoggrensen. Her er det naturlig å ta en liten hvil for å beundre utsikten og for å puste ut. Jfr. bildet. –

Ta noen dype magepust, og bli bevisst at du er en pilegrim. –Herfra kan du også ta med deg en liten stein, som kan symbolisere noe som tynger deg, og som du bærer med deg, opp til det høyeste punktet på turen.

2.ETAPPE

Neste etappe begynner over tregrensen. Landskapet åpner seg og I det fjerne skimter en av toppene vi er på vei mot med stenen du tok med deg fra det første hvilestedet. – Til toppen er det ca 20 minutters vandring med lett stigning. – I begynnelsen er stien bred og kjørbar med traktor. Etter noen hundre meter passerer du en stor rullestein til høyre. Like etter skal du  ta av til venstre, gjennom et tett kratt. – jfr. bilde –

Stikrysset er merket med en liten varde, men det er lett å gå forbi. Det gjør ikke så mye, men stien til høyre er mye våtere, enn krøtterstien til venstre som er godt merket med små varder og bukter seg frem I høyere terreng. – Underveis begynner du kanskje å tenke på en og annen motbakke i eget liv, – Som pilegrim er det i tilfelle en naturlig reaksjon.

3.ETAPPE

Etter et kvarters vandring i moderat tempo ser du en rekke småhøyder markert med små og store varder. Du skal til den høyeste varden, merket med en tydelig P – jfr. bildet.

Er været fint kan du skimte Hardangerjøkulen mot vest, Hallingskarvet mot nord og Rødungens enorme vannspeil mot syd. – Det er tid til bare å puste ut. 

4.ETAPPE

La livet leve – Kvitt deg med tunge tanker, og la stenen du har båret på, få hvile med de andre stenene i haugene rundt pilegrimsvarden. – 

Pust dypt og motta inntrykk fra alle himmelretninger. Du er underveis. Du står på et fantastisk utkikkspunkt, som en bitte liten skapning i Guds enorme univers. – Du kan si til deg selv: Takk Herre. Jeg lever! “Kyrie eleison”.

 

5. ETAPPE

er pilegrimstiens honøretappe. Her får du oppleve skaperverket på en helt unik måte I en mild og barsk natur som skaper energi og elektrisk strøm til hundretusener av mennesker. – Med blikket mot syd – jfr. bildet, kan du være åpen for sjelens vindstillhet og visdom. – Både den ytre og den indre reisen kan deles og berikes gjennom det gode og ordløse fellesskap om naturens bærekraft og umistelige verdier.

Nå begynner vandringen over fjellplatået mot Rødungen i syd. Stien er godt merket med småvarder, men vær forsiktig og bøy av – i tide,  til venstre og ned mot Langevann og Naturkatedralen, så unngår du å ende på Tullestølen.

6.ETAPPE

begynner i nedtigningen mot tregrensen, hyttefeltene og Sangefjellveien. – Der landskapet begynner å helle mot Rødungen, er det et stikryss med store varder. Her skal du ta til venstre, ned mot lysmastene og hyttefeltet. – jfr. bildet. Etter den andre lysmasten tar du av til høyre og ned til nærmeste hytte. Herfra følger vi veien nedover til Naturkatedralen som du finner på venstre hånd, når du møter Sangefjellveien.

Vel fremme tenner du et lys I Pilegrimskapellet, før du setter deg ved bålpannen og spiser litt niste, eller finner frem en godbit fra ryggsekkken. – Kanskje kan du også fortelle litt om turen I Gjesteboka, ved Klokkestøpulen, som f.eks:

”Vi  har gått Pilegrimsleden i dag. Denne gangen også en fin opplevelse. Måtte tenne lys i katedralen som avslutning.” –  Inger Johanne og Bjørn

Fortell om Naturkatedralen og Pilegrimstien til dine venner. Bruk mobilen og send dem bilder fra turen.

Pilegrimskapellet er målet for deg som pilegrim. Tenn et lys og takk for alt som livet kan gi.